Przełomowe odkrycie dot. leczenia glejaka
1 marca 2016, 12:51Przeciętny czas życia od diagnozy glejaka to ok. 1-1,5 roku. Całkowita resekcja guza jest trudna, stąd częste wznowy. Obiecującą, pierwszą od ponad 30 lat, metodą poprawy rokowań wydaje się wykorzystanie niszczących guzy indukowanych nerwowych komórek macierzystych (ang. induced neural stem cells, iNSCs).
Niezwykła wioska w Dolinie Jordanu
19 lutego 2016, 13:23Archeolodzy z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie informują o odkryciu niezwykłej prehistorycznej wsi. Rzuca ono światło na przejście od kultury zbierackiej do rolniczej.
Dron znajdzie drogę w lesie
11 lutego 2016, 12:43Każdego roku tysiące ludzi gubią się w górach i lasach. W samej Szwajcarii służby ratunkowe interweniują w podobnych przypadkach około 1000 razy rocznie. Dlatego też naukowcy z Uniwersytetu w Zurichu oraz Dalle Molle Institute for Artificial Intelligence postanowili zatrudnić drony do pomocy służbom ratunkowym.
Pierwsze dziecko od 29 lat
2 lutego 2016, 14:31W mieście Ostana we włoskim regionie Piemont powitano z honorami pierwsze dziecko od 29 lat. Pablo urodził się w zeszłym tygodniu w szpitalu w Turynie. Dzięki niemu liczba ostańczyków wzrośnie do 85, choć jak zaznacza burmistrz Giacomo Lombardo, tylko połowa z nich mieszka tu stale.
Populacyjny sukces 'leniwych'
2 lutego 2016, 13:59Rekiny wąsate (Ginglymostoma cirratum) mają najwolniejszy metabolizm wśród rekinów, którym go dotąd zmierzono.
Po co komu nanosilnik, jak ma się zdalnie sterowane plemniki?
26 stycznia 2016, 07:09Naukowcy stworzyli spermboty do dostarczania plemników, leków czy genów w wybrane miejsce.
Połączyli związki z alg i skorupiaków i uzyskali nowy opatrunek
25 stycznia 2016, 15:14W laboratorium Uniwersytetu w Bolton powstał materiał opatrunkowy z włókna kompozytowego. Alchit, bo o nim mowa, stanowi połączenie kwasu alginowego [składnika ścian komórkowych wielu glonów i trawy morskiej] oraz chitozanu z pancerzyków skorupiaków.
By zjeść mniej, trzeba podawać małe porcje na dużym stole
20 stycznia 2016, 11:02Wielkość stołu ma znaczący wpływ na postrzeganie ustawionych na nim pokarmów, a także na to, ile ludzie jedzą.
Borówki i czerwone wino zmniejszają ryzyko zaburzeń erekcji
15 stycznia 2016, 12:30Spożywanie pokarmów i napojów bogatych we flawonoidy wiąże się ze spadkiem ryzyka zaburzeń erekcji, zwłaszcza u mężczyzn w wieku poniżej 70 lat.
Im cieplej, tym ssaki gorzej sobie radzą z toksynami
13 stycznia 2016, 13:08Eksperymenty przeprowadzone na University of Utah dowodzą, że wraz ze wzrostem temperatur zmniejsza się możliwość przyswajania toksyn przez nowika pustynnego, niewielkiego gryzonia zamieszkującego Amerykę Północną. Badania te sugerują, że globalne ocieplenie może mieć negatywny wpływ na roślinożerców.